Την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής στο 15ο νηπιαγωγείο, για τη συμμετοχή τους στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021.
Την ημέρα της βράβευσης, τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, έλαβαν από ένα χρηστικό και ένα συμβολικό δώρο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για τη σημαντική προσπάθειά τους.
Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε τέσσερα ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες). Ανεξαρτήτως του μικρού διαστήματος, που ήταν εφικτή η ανακύκλωση εντός των σχολικών μονάδων, λόγω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά από 2.532 μαθητές:
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 53.105 πόντων επιβράβευσης.
Οι ανωτέρω σχολική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. Τις δράσεις υποστήριξαν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (σύστημα ανακύκλωσης μπλε κάδου), η ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών), η Combatt (συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας) και το «Κάθε Κουτί Μετράει» (πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου).
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς για τη σημαντική ανταπόκρισή και στήριξή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις για την ανακύκλωση. Επιπλέον, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν τόσο στη διοργάνωση των δράσεων, όσο και της εκδήλωσης.
Λίγα λόγια από τους υποστηρικτές της σχολικής δράσης, αναφέρονται παρακάτω:
Υπεύθυνη επικοινωνίας ‘’ΑΦΗΣ’’ κα Σαλώμη Διακρούση:
«Η ΑΦΗΣ συγχαίρει όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους φορείς που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις ανακύκλωσης, και ειδικά για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση των μπαταριών. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των μαθητών απέναντι στην ανακύκλωση, καθώς αποτελούν τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες. Οι μπαταρίες ανήκουν στα επικίνδυνα απόβλητα και συνεπώς, η ανακύκλωσή τους επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας. Ας γίνει η ανακύκλωση καθημερινότητά μας, για ένα βιώσιμο περιβάλλον.»
Marketing & Communications Specialist ‘’COMBATT’’ κα Καψιμαλάκου Μαρία:
«Στη COMBATT, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Με χαρά λοιπόν στηρίζουμε τις δράσεις του σχολικού μαραθωνίου και συγχαίρουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις. Η συμβολή όλων μας μετράει!.»
Στόχος κάθε χρόνο, όπως και φέτος, είναι τα παιδιά να μάθουν να ανακυκλώνουν σωστά τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουν σπίτι τους, καθώς και να αντικαταστήσουν στην καθημερινότητά τους τα πλαστικά μίας χρήσης. Ευελπιστούμε την επόμενη σχολική χρονιά οι δράσεις να αυξηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω υγειονομικούς περιορισμούς.
Δείτε στο infographic τα αποτελέσματα της βράβευσης.